HTML

Az ördögnyelv - fogyás és cukorbetegség

Az idei év fogyókúrás szenzációja mindenképp az ördögnyelv. Ez egy ázsiai gyógynövény, amelyet konjakgyökérnek is neveznek, aminek leginkább a gumóját hasznosítják. Az ördögnyelv gumója igen nagy koncentrációban tartalmaz glükomannánt, amely képes eltelíteni a gyomrot, így csökkentve a kalóriabevitelt.

További információ:

ördögnyelv.hu

ordognyelv.net

ordognyelvkapszula.hu

ordog-nyelv.hu

OKJ tanfolyamok

Friss topikok

Rosszul fizetett szakmák

2013.05.28. 16:51 tameva986

okj6.jpgSajnos nem mindegyik OKJ tanfolyam ígér biztos megélhetést, hiszen közülük jónéhány esetében a bérezés alig éri el a 100 ezer forintot. De melyek is a legrosszabbul fizetett szakmák ma Magyarországon? Mik azok az OKJ tanfolyamok, amiket érdemes elkerülnünk.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat statisztikája szerint százötven olyan, főleg fizikai szakma van, ahol a bruttó bér nem ugrik 100 ezer forint fölé. Hogy csak néhányat említsünk: fogászati asszisztens, fogtechnikus, kirakatrendező, cukrász, felszolgáló, szakács, fodrász, kozmetikus, varrónő, vasbetonszerelő, tetőfedő.

Ezen szakmák esetében az alacsony fizetést azzal magyarázzák a szakértők, hogy e megszerzett OKJ-s papírok kevésbé preferáltak a munkaerőpiacon vagy többségük betöltéséhez nem szükségesek speciális képességek - elegendő a szakmunkás végzettség. A fogászati asszisztensek esetében a meglepő eredmény reális lehet, ha nem egy magánrendelőben vállalnak munkát, hanem például egy állami szervnél. Viszont ha egy magánrendelőben, akkor valószínűleg ennél jóval magasabb összegű a bérük. A fogtechnikusoknál hasonló a helyzet, vagyis akik magánvállalkozóként dolgoznak, azok valószínűleg nem 100 ezer forint alatti összeget keresnek meg egy hónapban.

Az alacsony fizetést persze az is indokolhatja, hogy a fizikai szakmák zömét tekintve lehetőség nyílik a “zsebbe fizetésre”.

A keresetet számos tényező befolyásolja. Ebből a három legfontosabb az iskolai végzettség, a szakképzettség (OKJ-s papír megléte) és a munkafeltételek. "A magas iskolai végzettség jelzi, hogy az egyén képes tanulni, tehát vélhetőleg termelékeny, illetve jó képességekkel rendelkezik. Szintén több a munkabér, ha a munkával járó felelősség magasabb, ha hosszabb a munkaidő, illetve ha hétvégenként is kell dolgozni.

 

2 komment

Címkék: okj

A bejegyzés trackback címe:

https://okj-tanfolyam.blog.hu/api/trackback/id/tr625330781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

01234567 2013.05.28. 20:18:08

Hát ebben az írásban bizony sok nemigazság van.
A fizikai munkák béreit azok elértéktelenedése szorítja lefelé. Ezek összetevői: A lakosságban a legnagyobb arányban ilyen képesítésű, képzettségű emberek vannak, viszont a rendszerváltás óta az ilyen típusú munkahelyek szűnnek meg a legnagyobb számban. Több összetevő okán az ilyen képzettségű réteg érdekérvényesítő képessége a legkisebb. A magyar politika megosztó mechanizmusa ezt a réteget találta meg először, nem kis szerepet játszva ebben a magyar értelmiség látens bosszúvágya, amely egyébként indokolt saját frusztrációjából ered, "azzelmútnegyvenévért", így az általános morál is eleve értéktelennek tartja ezt a réteget. És ok még a közmunkaprogram.
A bérek nálunk amúgy is nevetségesek EU viszonylatban, és lefelé tendálnak.
süti beállítások módosítása